Bemoeizorg is een ontwikkeling van de laatste 30 jaar. Zorg geven en soms opdringen bij mensen die duidelijk zorg nodig hebben maar dit afwijzen. Een prachtige tak in de psychiatrie maar die helaas ook nogal eens ten onterecht wordt ingezet. Hoe gaan we uitsorteren wie wel en wie niet. Want niet iedere ernstige situatie vraag om bemoeizorg.
Bemoeizorg is voor mensen die oordeelsonbekwaam zijn. Mensen die niet kunnen beschikken over een hoofd wat juiste beslissingen te maken.
Welke soorten zorg kennen we eigenlijk? Grofweg is dit te verdelen in adviseren, bij oordeelsbekwamen, en bemoeizorg: verleiden tot zorg danwel ingrijpen met een dwangmaatregel. Bij oordeelsonbekwamen. Bij elke soort zorg past een andere attitude.
Wat is oordeels(on)bekwaamheid? Het draait om de vaardigheid juiste beslissingen te nemen. En dus niet of mensen onverstandige dingen doen. Dit is heel relevant want er wordt nogal eens onterecht besloten tot bemoeien bij overlast of onverstandig gedrag an sich. Bemoeizorg is voor oordeelsonbekwamen en niet voor overlast alleen.
We bepreken hoe je oordeelsbekwaamheid kan vaststellen.
We bespreken de attitudes van adviseren, verleiden of ingrijpen. En deze attitudes niet door elkaar halen! Het geeft namelijk slechte zorg.
Leestip: Bemoeizorg van Jules Tielens.